Home » Info

Informatie over permanent make up (PMU) en tattoo

Permanent make up of PMU zijn de meest bekende namen maar ook is het bekent onder de volgende namen: Make up tattoo, Medische tatoeages, Cosmetische tatoeage en Micropigmentatie. Door archeologische opgravingen en vondsten blijkt de mensheid al duizenden jaren bezig te zijn om het lichaam te versieren met inkt. Het allerbelangrijkste bewijs hiervoor is Ötzi, de bekendste ijsmummie van de wereld die langs de rand van een gletsjer in de alpen gevonden is. Het is uit onderzoek gebleken dat Ötzi zo’n 5350 jaar geleden heeft geleefd maar wat voor ons vak nog interessanter is: hij had 59 tatoeages!!! Er zijn in Egypte ook mummies gevonden met tatoeages, die  2000 jaar voor christus geleefd hebben. Heel vroeger was er nog geen machine die het werk deed maar had men een stokje met een scherp voorwerp aan het eind gebonden dat in de inkt of andere gekleurde vloeistof gedoopt was. Men hield daarna het stokje boven de huid, met een ander houtje tikte men dan op het stokje dat boven de huid hing en prikte het scherpe voorwerp bij elke tik in de huid en bracht dus zo de inkt naar binnen. Wat vroeger ook vaak werd gebruikt was de methode om een snede in de huid te maken en daar dan een of andere gekleurde vloeistof in te wrijven, eigenlijk een beetje de microblading techniek die ik hier verderop ook beschreven heb.

De oorsprong van permanent make up

Het eerste land waar permanent make up werd toegepast was: Taiwan, rond 1978 verscheen daar al een boek over deze behandeling die uitgegeven werd door Lin Su Lin. In Nederland heeft het veel langer geduurd voordat het werd toegepast, dit was pas rond 1988. De laatste jaren is het hier echt ingeburgerd en vindt niemand het meer “raar” dat je het op je gezicht laat zetten maar eerder interessant.

Zeer oude tattoo techniek
De moderne Permanent Make Up techniek

Het verschil tussen een tatoeage en permanent make up

Met een tatoeage spreekt men in de tattoo shop over “tatoeëren” en in ons vak spreekt men over “pigmenteren”.

Het lijkt veel op tatoeëren, alleen een tattoo wordt vaak in de subcutis geplaatst (veel dieper in de huid), en dit is dan ook permanent voor het leven en onze behandeling vervaagt langzaam door de jaren heen.

De machine waarmee de inkt in de huid wordt gebracht is ook heel anders bij tatoeëren dan bij permanent make up, het handstuk is bijvoorbeeld veel robuuster vervaardigd en heeft alleen nog een stroomdraad nodig om te kunnen functioneren. In ons vak hebben de duurdere machines allemaal een los handstuk (de pigmentatie pen) en een tafel unit waar alle instellingen op gedaan worden en deze is weer via een kabel met het handstuk verbonden. De pen is meer geperfectioneerd en fijner vervaardigd dan de tattoo machine omdat er veel fijner gewerkt moet worden in ons vak.

Het tattoo handstuk
De permanent Make Up pen

Hairstrokes pigmentatie (machine) of microblading (mesjes techniek)

De twee technieken geven uiteindelijk beide een mooi resultaat maar de techniek met de machine heeft veel meer mogelijkheden (meerdere technieken mogelijk), kan veel fijner werken en zal veel langer mooi blijven staan in de huid.

Met de machine (pigmenteren) worden er allemaal kleine gaatjes gemaakt die met inkt gevuld worden doordat de naald bij elke bewegen enkele inkt molecule in de huid brengt, dit zijn dus duizenden kleine met inkt gevulde gaatjes. Deze gaatjes zijn zo klein dat de huid zich snel weer dicht kan trekken en de inkt niet meer uit de huid kan gaan.

Met microblading word er een micro snede in de huid gemaakt en daar zal inkt in gewreven worden, meestal gebeurd dit veel dieper in de huid als met de machine. Doordat er veel dieper gewerkt wordt krijgt men vaak verkleuringen wat resulteerd in grijze of rood/paarse wenkbrauwen. Wat ook het geval is met een micro snede in de huid is dat hij dus niet zo snel dicht kan gaan als de minuscule gaatjes van de machine en de inkt dus niet goed binnen in de huid opgesloten kan worden waardoor de wenkbrauwen vaak al na enkele maanden heel erg vervagen.

Neem gerust contact met ons op voor meer permanent make up informatie.

laat google review achter
qr-code SCAN de permanent make up studio review

© Copyright 2018 De Permanent make up Studio
All rights reserved / Privacy policy